Spring Festival

Datum & Tijd Locatie
05/04/2016
20:00 - 21:30
Korzo
Prinsestraat 42, Den Haag

Concertbeschrijving

Kluster5 speelt tijdens het Spring Festival; het Haagse festival voor nieuwe klassieke muziek. Compositie studenten van het Koninklijk Conservatorium schrijven speciaal voor het ensemble nieuwe werken. Het programma wordt aangevuld met muziek geschreven voor accordeon ensembles.

Yael Levy is degene die aan de slag is gegaan met vissenkommen. Het was voor haar nog een hele klus om de juiste kommen te vinden voor de gewenste toonhoogten. Jennifer is druk bezig geweest uit te zoeken hoe ze het beste op een vissenkom kan spelen en met welke stok ze het geblub van een vis het dichtst benadert. Ondertussen was Tim aan het stickeren in de vleugel…

Brisa Fumero Gonzalez nam als uitgangspunt de ‘kalimba’, een Afrikaanse duimpiano. Martin gebruikt voor dit stuk zijn akoestische gitaar en kruipt met die klank in het geluid van de kalimba. Hierover speelt Isa cadensachtige passages; de viool heeft duidelijk een solistische rol.

Maria Rostovtseva komt uit Letland en haar inspiratiebron was een Lets gedicht. Zij maakt een grafische partituur gebaseerd op het ritme van dit gedicht. Ze heeft voor dit stuk haar kamer opgeruimd: Jennifer en Daan gaan aan de haal met een wijnglas, een haak, hamers…

ASMR. Zo heet het stuk van Andrius Arutiunian. U kent de ASMR (autonomous sensory meridian respons) filmpjes misschien van YouTube;  geluiden waarbij de handelingen simultaan (fluisterend) worden voorgedragen (zoek maar op!). Het schijnt dat sommige mensen bij zo’n filmpje een hersenorgasme kunnen krijgen… Kluster5 doet het veilig en speelt in dit stuk niet van losse partijen maar van de partituur, om zo alle geluiden en klanken zeer precies op elkaar af te stemmen.

Kaart wordt geladen...