Nieuws

Red Sofa Young

Onze film Perceived Reality werd op 29 april vertoond tijdens Red Sofa Young in De Doelen, Rotterdam. Tijdens een Red Sofa Young avond maakt het publiek drie verschillende optredens mee en is er ook ruimte voor een gesprek met de musici.Nadat het publiek bij de popcornkraam een portie verse popcorn had gehaald en op een gigantisch scherm naar onze film keek waren er nog optredens van het slagwerk-klavecimbel duo Two Envelopes en het Britse ensemble The Hermes Experiment
Fotograaf Reyra Dewanti

Archieftraject

Van november tot maart nam Kluster5 deel aan Het Archieftraject. Het Archieftraject is een professionaliseringstraject voor culturele instellingen en makers waarbij zij leren hoe ze zorg kunnen dragen voor hun archief. Hoe breng ik in kaart wat ik in huis heb? Hoe organiseer ik het eenvoudig? En wat komt er bij kijken als ik het wil delen met anderen, zoals collega’s, onderzoekers, andere makers of publiek? Naast het op orde brengen van het interne archief, werkten we in het traject met name aan het bedenken en ontwerpen van een manier om ons archief te ontsluiten: hoe kunnen we alle mooie stukken en projecten op een goede en aantrekkelijke manier delen met publiek? Gedurende het traject hebben we een mooi begin gemaakt, de komende tijd gaan we verder met het ontwikkelen en realiseren van onze plannen. Lees in dit interview meer over onze doelen en ervaringen!
Fotograaf: Anna Klevan

Tour Zwitserland

In Zürich (Moods) en Chur (Postremise) speelden we met Alexandre Kordzaia zijn werk 1999 (Don’t you wanna go?). Nadat we in Georgië een versie maakten met het Georgische theatergezelschap Haraki, ontwikkelden we deze in Zwitserland door tot een versie zonder acteurs maar mét Kordzaia op het podium. In deze versie neemt Alexandre het publiek mee in het verhaal van zijn jeugd en zijn herinneringen aan deze periode: zijn vlucht van Georgië naar Zwitserland in 1999. De voorstellingen werden goed ontvangen en maakten diepe indruk op het publiek. Het verhaal van Alexandre (en vele Georgiërs met hem) geeft niet alleen een inkijk in de (recente) geschiedenis van Georgië maar zet ook aan het denken over de huidige vluchtelingenstromen.
 Andriessen Festival

 Zaterdag 25 februari is het tijd voor de 5e editie van het Andriessen Festival in Musis, Arnhem. Naast RKST21 (Phion &        Orkest de Ereprijs) presenteren verschillende solisten en kleinere ensembles zoals Kluster5, Michaela Riener en Laura  Sandee, muziek van o.a. Yannis Kyriakides (première), Jennifer Walsch, Pete Harden, Christiaan Richter, Steve Martland en  Celia Swart.

 “Andriessens zoektocht naar en composities voor onconventionele instrumentaties creëerde een ensembletraditie die  avontuurlijke en onverwachte vormen van geschreven muziek stimuleert.” Kluster5 past perfect in deze traditie en kan op  dit festival natuurlijk niet ontbreken! We spelen zaterdag muziek van Louis Andriessen en Celia Swart. 

 

Fotograaf: Maarten Sprangh

Tour Georgië 

We kijken terug op een zeer geslaagde tournee naar Georgië! Op 30 januari reisden we af naar Tbilisi. We repeteerden een week lang met het Georgische theatergezelschap Haraki en componist Alexandre Kordzaia aan een nieuwe versie van 1999 (Don’t you wanna go?), het stuk dat Kordzaia schreef voor onze voorstelling Perceived Reality

Het resultaat was Brunteti – The Return: een mooie, grappige maar ook aangrijpende voorstelling over de roerige jaren 90 in Georgië en vervolgens de vlucht van Alex en zijn moeder naar Zwitserland. Dit verhaal staat helaas niet op zich; het is het verhaal van een groot deel van de Georgische bevolking. Het was daarom heel bijzonder deze voorstelling in Tbilisi voor een publiek van Georgiërs te spelen. Tijdens voorstellingen werd door het publiek veel gelachen maar na afloop kregen we ook veel emotionele reacties van publiek dat zich herkende in de fantasiewereld die de 4-jarige Alexandre misschien wel creëerde om om te kunnen gaan met de onrust, of in het worstelen van zijn moeder met de uitzichtloze situatie in het land en de twijfel of het beter zou zijn om te blijven of te vluchten. 

De vijf voorstellingen waren allemaal uitverkocht en de reacties lovend! Er wordt al gesproken over een volgende serie uitvoeringen in Georgië, en ook over een mogelijke tournee door Europa… 

Onze reis naar Georgië werd mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten